YKB Utbildning

Yrkesförarkompetensutbildning är för dig som arbetar inom godstransport-/ persontransportsbranschen som yrkeschaufför,

eller för dig som tidigare arbetat inom godstransport-/persontransportbranschen och som ska börja köra igen.

Är du aktiv i områden som Norrköping, Katrineholm, Linköping så finns vi nära dig.

Vi tillhandahåller fortbildningskurser (YKB 35 timmars) både för godstransporter och persontransporter. Hos oss har du möjlighet att gå utbildning både på vardagar och helger. I kursavgiften ingår frukost, lunch och fika.

Ykb utbildningen består av 5 olika delkurser. Nedan går vi igenom vilka de olika kurserna är och i stora drag vad de innehåller.

Delkurs 1 Sparsamkörning, utan körträning

Det här är den del av ykb utbildningen där du som förare får lära dig om hur ditt körsätt påverkar bränsleförbrukning och vår miljö. Här uppdateras du också på olika typer av alternativa bränslen samt ny teknologi.

Delkurs 2 Godstransport (lastbil)/ Specifikt (buss)

Den här delkursen i ykb utbildningen skiljer sig beroende på om du arbetar med lastbil eller buss.

För dig som arbetar med lastbil så inriktas ykb utbildningen bland annat på vikten av korrekt lastsäkring, och att köra enligt rätt vikt- och dimensionsbestämmelser. Här tittar vi också på vilka följder det kan bli av att föraren inte följer reglerna kring lastsäkring och viktbegränsningar.

För dig som arbetar inom bussbranschen går vi igenom branschens uppbyggnad, passagerarsäkerhet, samt bemötande av resenärer på ykb utbildningen.

Delkurs 3 Lagar och bestämmelser

Det här är den ykb utbildning som många deltagare har många frågor kring. Här går vi igenom de lagar och regler som gäller när du kör yrkesmässig trafik. Bland annat jobbar vi med färdskrivaren och dess funktion och hur vi ska göra för att följa kör och vilotider, vägarbetstidslagen och arbetstidslagen.

Delkurs 4 Ergonomi & Hälsa

Eftersom många yrkeschaufförer har oregelbundna arbetstider, tunga lyft och sitter mycket i jobbet så finns denna del med i ykb utbildningen. Här tittar vi på hur man med enkla medel kan förändra bland annat kost, sömn och motionsvanor. Detta för att minska slitaget på sin kropp och för att få en bra arbetssituation samt en aktiv fritid.

 

Delkurs 5 säkerhet & kundfokus

I den sista delkursen av ykb utbildningen jobbar vi med hur vi kan undvika att hamna i olyckor och hur vi ska agera vid en olycksplats. Vi går även igenom HLR. Våra utbildare inom denna modul är utbildade HLR instruktörer och flera av dem är aktiva eller varit aktiva inom Räddningstjänsten.

Här diskuterar vi även kundbemötande.

 

Varje delkurs i ykb utbildningen är en endagarskurs på minst 7 timmar enligt EU:s reglemente för yrkeskompetensutbildning.

Vi har många kunder från andra orter, bland annat från Norrköping. Hos oss har du möjlighet att läsa din ykb utbildning intensivt, då vi i stort sett har alla delkurser rullande varje vecka.

Är ni ett åkeri, ett bussföretag eller är du privatperson som är intresserad av ykb utbildning i närheten Norrköping, Linköping så är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

 

Tryck här för att läsa mer om yrkesförarkompetens på Transportstyrelsen.se